UtopiaJazz & Stigberget Live presenterar Tomas Franck

30 september/ 20:30

Tomas Franck, född och uppvuxen i Ängelholm, fick redan i tidiga tonåren möjlighet att spela tillsammans med några av de största amerikanska jazzmusikerna som exempelvis Dexter Gordon, Idrees Sulieman, Ernie Wilkins, Pepper Adams mfl. I början av 80-talet ingick Tomas i flera Svenska grupper som exempelvis Equinox, Fredrik Norén Band och även i Peps Blodsband.
1984 flyttade Tomas till Köpenhamn som sedan 60-talet, då många amerikanska jazzmusiker bla Dexter Gordon, Stan Getz, Ben Webster, Ed Thigpean, Thad Jones mfl bosatte sig där, varit den mest livfulla jazzstaden i Europa. I snart 40 år har Tomas Franck varit bosatt och verksam i Köpenhamn där han är en av de mest hyllade och respekterade jazzmusikerna någonsin. Han har undervisat vid Rytmisk Konservatorium, ingått i Danska Radions Storband som solist, arrangör och kompositör i samband med produktioner tillsammans med Joe Henderson, John Scofield, Toots Thielemans, Eliane Elias, Bob Brookmeyer, Art Farmer, Niels-Henning Örstedt Pedersen mfl.
Tomas har ingått i många prominenta jazzgrupper som exempelvis Ed Thigpen Scantet, Jens Whinter European Quintet. Han leder även grupper i eget namn och har gjort flera kritikerrosade skivinspelningar som exempelvis Tomas Franck In New York tillsammans med Mullgrew Miller, Peter Washington och Billy Drummond, Copenhagen Connection tillsammans med Niels Lan Doky, Mads Vinding, Albert Tootie Heath. Från Köpenhamn tar Tomas med sig en av de absolut hetaste unga trumslagarna i Skandinavien nämligen David Besiakov, son till den legendariske pianisten Ben Besiakov. På bas finner vi den oerhört välmeriterade och legendariske Yasuhito Mori. Bröderna David och Anders Bäck, väl kända för Göteborgspubliken, har spelat tillsammans med Tomas Franck och David Besiakov på Copenhagen Jazzfestival tidigare och det är med stor glädje och stolthet vi får möjlighet att presentera denna fenomenala konstellation på UtopiaJazz.

Tomas Franck – sax
Anders Bäck – sax
David Bäck – piano
Yasuhito Mori – bas
David Besiakov – trummor

___

 

Konserten är en del i Realesen av Appen Stigberget Live 30 september. Om man man laddar ner appen Stigberget Live och visar detta så gäller det som Entré vid detta tillfälle.

Appen Stigberget Live : Fri Entré

Köp konsertbiljett

TIS – TOR 17 – 23 OCH FRE – LÖR 16 – 01 | KARL JOHANSGATAN 6 GÖTEBORG | INFO@UTOPIAJAZZ.COM | +46768941124