Jazz & Storytelling Lars Jansson

11 april/ 20:00

Jazz & Storytelling är en serie som hade premiär på UtopiaJazz under hösten 2022 och som blev mycket populär. Nu kommer en uppföljare under våren 2023 där vi får möta några musiker som har haft stor betydelse för Göteborgs jazzscen. Vi får möjlighet att lyssna till deras musik men även höra dem berätta om erfarenheter och minnen från deras karriärer.

Nummer två ut i den här omgången av Jazz & Storytelling får vi möta den store mästaren Lars Jansson.

Pianisten, kompositören och arrangören Lars Jansson föddes i Örebro 1951. Efter studier på musikhögskolan i Göteborg inledde han sin jazzkarriär, som bland annat innebar att han i slutet av 70-talet startade sin trio med basisten Anders Jormin och trumslagaren
Anders Kjellberg. Det var också med de två han gjorde de första skivinspelningarna, debuten var LPn ”Sadhana” (Caprice).

Lars har medverkat i många sammanhang, som med Arild Andersen, Jan Garbarek, Radka Toneff, Ulf Wakenius, Georg Riedel, Bohuslän Big Band för att nämna några. Han är en uppskattad musikpedagog och utsågs 1998 till jazzprofessor i danska Aarhus. Han fick också
2001 en dansk Grammy för trioalbumet ”Hope”.

Lars har turnérat över hela världen, men störst internationell uppskattning har han fått i Japan där även givit ut flera skivor.

2022 mottog Lars Kungliga Musikaliska Akademiens stora pris för Jazz med följande motivering:

”Pianisten Lars Jansson tilldelas Kungliga Musikaliska Akademiens Jazzpris för sin gärning som jazzmusiker och kompositör samt som en förnyare av pianotrions traditioner, format och uttryck. Lars Jansson är en kreativ och starkt särpräglad musiker vars utmejslade
och artikulerade fraserande och kompositioner interagerar på de djupaste konstnärliga plan. Han har skapat ett eget personligt språk och uttryck där arkitektonisk balans och improvisatorisk nyfikenhet har bildat skola för generationer av pianister.”

Denna afton får vi lyssna till Lars Janssons mästerliga pianospel och vi får även höra honom berätta om sina erfarenheter och minnen från en omfattande och spännande karriär som jazzmusiker.

 ___

Entré 100:-
Student 50:-

TIS – TOR 17 – 23 OCH FRE – LÖR 16 – 01 | KARL JOHANSGATAN 6 GÖTEBORG | INFO@UTOPIAJAZZ.COM | +46768941124