Jazz & Storytelling Kjell Jansson 

28 MARS/ 20:00

Jazz & Storytelling är en serie som hade premiär på UtopiaJazz under hösten 2022 och som blev mycket populär. Nu kommer en uppföljare under våren 2023 där vi får möta några musiker som har haft stor betydelse för Göteborgs jazzscen. Vi får möjlighet att lyssna till deras musik men även höra dem berätta om erfarenheter och minnen från deras karriärer.

Sedan mitten på 60-talet har Kjell Jansson varit en viktig musiker på den Svenska Jazzscenen och inte minst en central profil för Göteborgs Jazzliv.
Hans basspel karaktäriseras som svängigt, drivande, stadigt och inte minst fantasifullt. Han har utgjort rytmisk och harmonisk hörnsten i grupper som Mount Everest, Eje Thelin Quartet, Opposite Corner och Åke Johansson Trio. Han har även samarbetat med ett flertal av de stora Amerikanska Jazzlegenderna som exempelvis Chet Baker, James Moody, Art Farmer, Clark Terry, Joe Newman, Dexter Gordon, George Coleman, Bud Shank, Bob Berg, Kenny Burrell m.fl.
Andra Svenska Jazzlegender som Kjell har samarbetat med är bl.a Monica Zetterlund, Sonya Hedenbratt, Putte Wickman, Arne Domnerus, Gunnar Siljablue Nilsson, Erik Nordström, Bernt Rosengren, Ulf Wakenius.
Kjell föddes i Göteborg 1950 och hans far var dragspelare. Redan som 5åring började Kjell spela dragspel och när han fyllde 9 fick han en gitarr och en ackordbok. Ganska snart hade Kjell satt ihop ett band som spelade musik i stil med The Shadow som var mycket populärt på 60-talet. Gitarren byttes ut till en elbas och efter ett tag så lånade Kjell en Kontrabas av en kompis men först 1969 köpte han en egen Kontrabas.
Det var under den här perioden Kjell började hänga på Jazzklubben Artdur i Nordstan och fick möjlighet att lyssna på storheter som bl.a Bill Evans, Keith Jarret, Booker Ervin. Detta blev vägen in i Jazzens Värld på riktigt och på den vägen är det.
Den här kvällen på UtopiaJazz har Kjell med sig sin fenomenala grupp The Groove bestående av, förutom Kjell själv på bas, Anders Kjellberg trummor, Björn Cedergren saxofon och dessutom är bandet denna afton utökat med pianisten Harald Svensson. Det har även ryktats om att det kommer dyka upp hemliga gäster under kvällen…

 

Kjell Jansson – bas
Anders Kjellberg – trummor
Björn Cedergren – saxofon
Harald Svensson – piano
Hemliga Gäster

___

Entré 100:-
Student 50:-

TIS – TOR 17 – 23 OCH FRE – LÖR 16 – 01 | KARL JOHANSGATAN 6 GÖTEBORG | INFO@UTOPIAJAZZ.COM | +46768941124