Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Jazz & Storytelling med legenden Gilbert Holmström

11 oktober @ 20:00 - 22:00

Jazz & Storytelling är en serie där UtopiaJazz presenterar några musiker som har haft stor betydelse för Göteborgs jazzscen där vi får möjlighet att lyssna till deras musik men även höra dem berätta om erfarenheter och minnen från deras karriärer. Vid detta tillfälle får vi stifta närmare bekantskap med saxofonisten, bandledaren och kompositören Gilbert Holmström.

2019, vid 82 års ålder, belönades Gilbert Holmström med Lifetime Achivenent Aword.
Ur Svensk Jazz motivering:

”Gilbert Holmström föddes på 30-talet i Göteborg. Det var en livespelning med Charlie Parker som fick honom att välja altsax. Instrumentets hemligheter lärde han sig på Malmö Musikkonservatorium parallellt med tandläkarstudier. Tandläkare och jazzmusiker, en av de mest lysande av den svenska jazzens freeformpionjärer med tenorsax som verktyg. Utan misstankar med hans kvintett från 1965 är en milstolpe. Inledning på en frustande vital musikgärning som låtit sig inspireras av all jazz ”post-bebop” i växelbruk. När kvintetten blev Mount Everest 1972 utforskades fusionen jazz-rock för att 1975 återvända till friheten med en annan milstolpe Waves from Albert Ayler, återutgiven år 2000. Gruppen blev ”Årets Jazz i Sverige” 1978.
Efter ett par decennier av fortsatt växelbruk kom Mandelbrot Set 2007. En kraftfull påminnelse från en då 70-årig musiker om att jazz är en pågående forskningsresa.”
Gilbert Holmström är fortfarande verksam jazzmusiker.”

Gilberts liv som jazzmusiker finns även skildrat i skönlitterär form av författaren Claes Reit ( Gilbert Holmström Jazzmusiker 2020)
Denna afton på UtopiaJazz kommer Gilbert tillsammans med några av Göteborgs främsta och erfarna jazzmusiker bjuda på förstklassig jazzmusik och spännande berättelser och skrönor från Göteborgs Jazzhistoria.

Gilbert Holmström – Saxofon
Rolf Jardemark – Gitarr
Margareta Evmark – Bas & sång
Anders Söderling – Trummor

_
Entré 100 :-
Student etc 50:-

Detaljer

Datum:
11 oktober
Tid:
20:00 - 22:00